canaldistrictlogo

GESCHIEDENIS

De Amsterdamse grachten
Amsterdam heeft zo’n honderd kilometer gracht, negentig eilanden en vijftienhonderd bruggen. De vier hoofdgrachten, Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel, vormen concentrische halve cirkels om het oude stadscentrum. Dit gedeelte van de binnenstad wordt de grachtengordel genoemd. Meer dan vijftienhonderd monumentale panden uit de 17e- en 18e-eeuw zijn er langs deze grachten te vinden.

Historie
Het fameuze Amsterdamse grachtensysteem dateert uit de 17e-eeuw, die vanwege de toenmalige culturele, economische en politieke voorspoed ook wel de Gouden Eeuw genoemd wordt. Door de vloedgolf van nieuwkomers ontstond woningnood en ruimtegebrek. Dat noodzaakte het stadsbestuur tot een uitbreidingsplan dat de stad uiteindelijk vijf keer zo groot zou maken. Met het plan, waarin nut en schoonheid waren gecombineerd, werd aan het einde van de 16e-eeuw een voorzichtig begin gemaakt. De grote uitbreiding volgde pas vanaf 1613 toen onder meer de Herengracht, Prinsengracht en Keizersgracht werden gegraven en ten westen van de grachten een nieuwe buurt werd ontwikkeld, de Jordaan.

De drie grachten kregen een exclusief residentiële functie. Er verrezen tal van ‘stadspaleisjes’ van rijke kooplieden, bankiers, stadsbestuurders en andere kapitaalkrachtige Amsterdammers.

Grachtengordel
In 2013 vierde de Amsterdamse grachtengordel haar 400-jarig bestaan. In hetzelfde jaar besloot een aantal aan die grachten gelegen hotels, restaurants en musea samen te gaan werken onder de naam Amsterdam Canal District.

De groep is inmiddels uitgebreid met winkels en het Spiegelkwartier. De musea geven elk op hun eigen wijze een beeld van het leven aan de gracht door de eeuwen heen. Met een tocht op een klassieke salonboot of met de Canal Hopper, kan de stad vanaf het water bewonderd worden. Een diner aan de gracht of een overnachting in een historisch grachtenpand maakt de grachtenbeleving compleet.

Unesco Werelderfgoed
De Amsterdamse grachtengordel is nog altijd een populaire bestemming voor zowel toeristen als Amsterdammers. De combinatie van behoud en vernieuwing van vier eeuwen rijke geschiedenis heeft de Amsterdamse grachtengordel tot dynamisch erfgoed van wereldformaat gemaakt. In 2010 werd dit door UNESCO bekrachtigd met plaatsing op de Werelderfgoedlijst.

De vier grachten
De Singel, die nu de binnencirkel van de grachtengordel vormt, omsloot ooit de hele stad. Van 1480 tot 1585 diende het water als slotgracht. De Singel loopt van het IJ tot het Muntplein, waar de gracht in de Amstel uitmondt.

De Herengracht is de eerste en meest voorname van de vier grachten in het centrum van Amsterdam is. Met zijn brede herenhuizen, binnentuinen en koetshuizen is de Gouden bocht het meest prestigieuze gedeelte van de Herengracht.

De Keizersgracht, gelegen tussen Herengracht en Prinsengracht, is de breedste van de vier grachten in het centrum. De gracht is vernoemd naar de Romeinse keizer Maximilian I.

De Prinsengracht is de vierde en langste gracht. De meeste huizen aan de Prinsengracht zijn gebouwd in de Gouden Eeuw.