Amsterdam Canal District is een samenwerkingsverband tussen hotels, restaurants, musea en winkels (ondernemers) in de historische grachten van Amsterdam. Ons doel is elkaar onderling te versterken en het positieve imago van de Amsterdamse grachten te bevorderen.
Wij willen zowel de schoonheid van de grachtengordel behouden als zorgdragen voor de leefbaarheid van het gebied. Het gaat ons om de balans tussen bewoner, bedrijf en bezoeker.
Om onze doelen te bereiken benaderen we bijvoorbeeld relevante, internationale media.
Verder onderschrijven we de uitspraak van oud-burgemeester Eberhard van der Laan: Zorg goed voor de stad en voor elkaar. In 2012 heeft Van der Laan met veel enthousiasme het idee van de oprichting van Amsterdam Canal District omarmd. Op 13 Februari 2013 heeft hij het Amsterdam Canal District gedoopt door een grachtengordelkaart in een fles uit het water te vissen. Wij sluiten ons daarom in nagedachtenis van Eberhard van der Laan graag aan bij het initiatief van het Eberhard-koekje. Het koekje staat, net als hij, voor verbinding tussen de inwoners en bezoekers van Amsterdam en voor de liefde voor onze mooie hoofdstad. (Eberhardjes bestellen? Klik hier)
Ook hebben wij ons aangesloten bij de zogeheten Koplopersgroep Bedrijfsafval, een initiatief van de gemeente Amsterdam. Een van de uitdagingen waar wij namelijk mee te maken hebben is het inzamelen van afval. Vuilniswagens van verschillende firma’s rijden soms meerdere keren per dag over onze grachten, waardoor de kades en de panden enorm worden belast.
Uit een onderzoek onder onze leden kwam naar voren dat bijna iedereen een andere firma heeft, een ander afvalcontract en een andere frequentie van afval ophalen. Een (duurzame) oplossing is om vervoer van afval over water te gaan inzetten.
Tevens willen we van de “beweging “over water gebruikmaken om ook aan geleverd te worden (wasserij, groothandel et cetera).
Het uiteindelijke streven is om het apart ingezamelde plastic te hergebruiken in bijvoorbeeld stof, waar weer kleding voor het personeel van kan worden gemaakt.